zaterdag 16 mei 2015

Chocolade Gezouten Caramel Taart


Chocolade Carameltaart


Deze decadente chocolade taart heeft geen uitleg nodig.
En heb je wel eens gezouten caramel gegeten dan weet je dat het heel lekker is.
De bereiding is echt heel makkelijk
Kijk naar het filmpje onderaan het recept.....
Ik zou zeggen....maken en smullen...
yummieeeeeeeeeeeeeeeeeeee
In het recept werd een taartvorm doorsnee 28cm gebruikt.
Dat heb ik ook gedaan.
Maar volgende keer neem ik een vorm van 26 cm doorsnee en zijkant 4cm
De taart word dan iets hoger
Waardoor je mooie dikke lagen caramel en chocolade  krijgt.

Ingredienten:

160 gram bloem
30 gram gemalen amandelen
30 gram cacoapoeder 
50 gram suiker 
1/4 theelepel zout 
110 gram ongezouten boter (in blokjes) 
1 theelepel vanille extract
1 ei
1-2 eetlepel ijswater 

Caramel
300 gram suiker 
100 gram water
120 gram slagroom 
70 gram ongezouten boter ) 
1 theelepel zout 

Chocolate Ganache
120 gram slagroom ) 
120 gram pure chocolade (gehakt)

Garneren
vers gemalen zeezout 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.

Mix in een grote kom de bloem met de gemalen amandelen, cacoapoeder, suiker en zout
Als het goed vermengd is mag de boter erbij.
Mix alles goed door tot je een soort kruimeldeeg hebt
Voeg het ei en de vanilleextract toe
Voeg water toe en maak een mooi deeg
Verpak het in plasticfolie en vorm het in een soort platte koek
Laat ca 30 minuten in de koelkast rusten.
Na de rusttijd het deeg op een bebloemde ondergrond uitrollen tot 3 a 4cm groter dan de taartvorm
Beboter de taartvorm en leg het deeg erin.
Druk de randen goed aan
Prik in de bodem met een vork
Bekleed het deeg met bakpapier en bonen of keramische bakkorrels
Bak de taart blind in de oven voor 15 minuten
Haal de bonen en het bakpapier uit de vorm en bak de taart nogeens 10 a 15 minuten.
Laat afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt. 

Doe de suiker en water in een pan met dikke bodem
Zet op halfhoog vuur en laat de suiker mooi caramelkleurig worden
NIET ROEREN.
Haal de pan van het vuur en voeg de room toe
Roer de room er voorzichtig door
Zet de pan op het vuur en kook onder voortdurend roeren met een houten lepel
Laat 1 a 2 minuten koken tot een egale saus
Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor
Laat iets afkoelen en giet het in de chocolade vorm
Laat 4 a 5 uur afkoelen.

Doe de slagroom in een pan en zet op halfhoog vuur
Als de room begint te koken giet je dit over de gehakte chocolade
Laat even staan (1 minuutje)
En roer alles goed door tot de chocolade is gesmolten.
Giet de ganache over de caramellaag in de vorm
Laat 2 a 3 uur afkoelen
Strooi er wat zeezout over voor het serveren.



Hieronder foto van mijn baksel.....
En ik kan je zeggen het is een verrukkelijke taart.
Hou je van chocolade ....dan is deze echt iets voor jou.
Ik heb half puur half melkchocolade gebruikt.





5 opmerkingen:

  1. Hey

    Een vraagje wat voor bakvorm heb je hier gebruikt van grootte?

    Grtjs Lise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Lise.
    Ik heb een bakvorm gebruikt doorsnee 28cm.
    Dat stond in het recept.
    Maar volgende keer gebruik ik een vorm van 26cm doorsnee.
    Met losse bodem.
    Dan word de taart hoger.
    Je kunt ook een pievorm gebruiken als de rand maar 4cm hoog is.
    Succes. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh sorry, zie het nu ook dat het in het recept staat.
    Toch bedankt
    Lise

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi jeanne,
    Kan ik de taart een dag vantevoren maken ?
    Groetjes, Yvette

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn caramel laagje is super hard en mat van kleur, terwijl het op de foto erg glansd en er zmeuig uitziet. Heb je daar tips voor?

    BeantwoordenVerwijderen

Hallo....
Leuk dat je een reactie achterlaat.
Vergeet je niet je naam te vermelden
Hopelijk tot ziens....
Groetjes.....Jeanne